Det nya enhetspatentet och den nya europeiska patentdomstolen skulle egentligen ha trätt i kraft i början av 2017, men i och med Brexit kullkastades alla planer. När Storbritannien trots Brexit ratificerade domstolsavtalet tändes hoppet på nytt, men nu är det definitivt avgjort att Storbritannien inte kommer att vara med i det europeiska patentpaketet. Boris Johnsons regering har i ett uttalande meddelat att ”the UK will not be seeking involvement in the UP/UPC system. Participating in a court that applies EU law and bound by the CJEU is inconsistent with our aims of becoming an independent self-governing nation”.
Detta innebär att övriga parter i systemet nu måste komma överens om hur man ska hantera de patentmål (framför allt inom läkemedel) som skulle ha hanterats i London. Planen är att dessa mål ska hanteras av de domstolar som sätts upp i Paris och München. Tredelningen av domstolens centrala instans var en kompromiss för att lösa situationen att Storbritannien, Tyskland och Frankrike inte kunde komma överens om vem som skulle få domstolens centrala instans, så det borde vara möjligt att enas om att dessa mål åtminstone till en början ska hanteras i Paris eller München. Annars saknas det inte spekulanter bland övriga länder, men då finns det förstås risk för fördröjningar medan man förhandlar om vilket land som ska få domstolen.
Om man kan lösa denna fråga kan dock enhetspatentet för EU träda i kraft så snart den tyska författningsdomstolen har beslutat att den europeiska patentdomstolen inte strider mot den tyska författningen. Detta väntas ske inom kort, så det finns hopp om att det europeiska patentpaketet snart kan träda i kraft. Eftersom enhetspatentet inte kommer att ha med Storbritannien blir det förstås mindre intressant för industrin än det var tänkt, men det är fortfarande värdefullt. En fördel är att Italien har kommit med, vilket de inte var från början.
Inget av detta påverkar dock de s.k. EP-patenten. Det europeiska patentverket (EPO) är oberoende av EU, och EP-patenten omfattar många länder som inte är medlemmar i EU. Storbritannien kommer inte att lämna EP-samarbetet, utan EP-patent kommer precis som idag att kunna valideras i Storbritannien, även om enhetspatentet inte kommer att ha med Storbritannien. Dock kommer man precis som idag att vara tvungen att processa patent som gäller Storbritannien i brittisk domstol, eftersom Storbritannien inte vill vara med i den europeiska patentdomstolen.
Så snart det finns en tidplan för det europeiska patentpaketet kommer Rouse att bjuda in till ett seminarium för att diskutera hur detta påverkar er.
/Malin Keijser
Kontakt:
