Piratkopierade leksaker gav 22 MSEK i rekordstort skadestånd

Coronakrisen (Covid-19) slår hårt mot det kinesiska samhälletmen de negativa effekterna börjar avta. Detta är goda nyheter för de flesta, men för många utländska företag i Kina innebär det också att mängden patent- och varumärkesintrång kommer att öka igen. Nu är därför en bra tid lära sig om hur det kinesiska rättssystemet fungerar, vad det finns för möjligheter till IP-skydd i Kina och vad det innebär för ditt företags verksamhet. 

Året var 2017. Den stora kanadensiska leksakstillverkaren Spin Master lanserade sin produkt ”HATCHIMALS” i Kina, och det blev en stor succé. Det dröjde dock inte länge förrän det började dyka upp piratkopior av ”HATCHIMALS” med falsifierade Spin Master-logotyper på Alibaba och Ebay. Spin Master tog kontakt med den lokala myndigheten ansvarig för IP-relaterade frågor (The People’s Court of Shenzhen Longgang District) för att beivra det som de upplevde som ett varumärkesintrång.  

Åklagaren höll inte med Spin Master, utan ansåg att varumärkena på de piratkopierade leksakerna inte var identiska med de varumärken som Spin Master hade registrerat och lade därför ner fallet. Spin Master gav dock inte upp, och gav Rouse  i uppgift att väcka enskilt åtal. Resultatet blev att domstolen nu rev upp den gamla domen till förmån för Spin Master. De ansvariga för piratkopiorna dömdes till böter och fängelse, och dessutom att betala skadestånd. Domstolen utgick från Spin Masters bedömningar av utebliven försäljning och tilldömde dem motsv. 22 MSEK, eller nästan 10 gånger den beräknade uteblivna vinsten i skadestånd. 

Spin Masters vinst i Shenzhen var historisk på flera sätt. För det första innebar domen att märken med endast subtila skillnader mot existerande varumärken ska betraktas som identiska i denna typ av fall. För det andra var vinsten ett bevis på att enskilda åtal är en framkomlig väg för företag som inte i första instansen får rätt. Tidigare har denna typ av åtal ansetts nästan helt värdelösa i IP-rättsliga fall. 

Det finns en utbredd uppfattning om att det kinesiska rättssystemet för IP är invecklat, svårnavigerat och alltid dömer till den kinesiska partens fördel. Detta är gamla sanningar som i många fall inte längre håller. Spin Masters erfarenheter är bevis för det numera går att upprätthålla ett gott skydd för immateriella tillgångar i Kina. Genom ett systematiskt förfarande och utnyttjande av hela rättsapparaten fick de rätt och blev skäligt kompenserade.  /Team Rouse

RELATERADE NYHETER

Onsdagen den 20:e maj arrangerar vi ett kostnadsfritt webinarium om vad svenska företag bör tänka på vad gäller teknikintrång och patenttvister i Kina. Information och anmälan via bildlänken nedan.

I senaste utgåvan av Rouse Magazine kan du läsa mer om Spin Master-domen:

Relaterat innehåll