Vet ni vad värdet på er teknologi skulle kunna ha? Detta med er nuvarande IP och potentiell framtida IP? Stora investeringar görs i teknologi och IP ofta utan koppling till värde. Många av dagens Tech-företag arbetar med plattformar, system eller ekosystem av teknik med olika tillämpningar. Detta gör att det ofta finns en komplexitet vid analys av teknologin, dess värde och IPs bidrag.
Företag behöver kunskap om bra metoder och en kombination av kunskaper för att effektivt kunna hitta tekniska koncept och lösningar, kartlägga värden och hur dessa på bästa sätt kan fångas med IP.
Genom att arbeta med oss kommer du att identifiera värden och hur dessa värden kan skyddas och effektivt kontrolleras för att driva ditt företags lönsamhet.
Alla företag möter förr eller senare frågor om hur de skapar värden, och hur dessa värden kan säkerställas över tid. För teknologibaserade företag finns viktiga tillgångar naturligt som en beståndsdel i fysiska produkter eller i system som driver tjänster eller affärsmodeller. Dessa tillgångar och deras koppling till företags förmåga att skapa värden på kort och långsikt är kritisk.
Oavsett vad man själv har för inställning till IP som patent och liknande monopolinstrument så finns det en omvärld och en marknad i form av kunder och konkurrenter att förhålla sig till. Vår omvärld dikterar i viss mån hur vi måste agera. Världen rör sig allt fortare, särskilt för produkter som blir allt mer digitala och det blir allt mer komplext att identifiera vilka delar av teknologin som är värdedrivande och måste hanteras utifrån ett IP perspektiv. Även produkter och teknologiers livscykel blir allt mer viktig ur ett värdeperspektiv. Marknaden värderar kontroll av innovation högt och sådan teknologi som bär upp innovationen. Avsaknad av kontroll sänker priset på en teknologi eller ett bolag, liksom det sänker priset för en konkurrent att konkurrera med samma eller närliggande teknologi. Brist på kontroll ger ökad risk, lägre värde på innovation och gör det kostsamt eller omöjligt att konkurrera långsiktigt.
DI:s artikel den 28 oktober 2019
Förvaltaren: Spararna missar dolda värden – uppsida på 20–40 procent i flera aktier belyser detta ur aktiespararnas perspektiv. Flera klassiska multiplar börjar bli irrelevanta vid värderingen av bolag, enligt Knut Gezelius på Skagen fonder. I en rad aktier finns uppsida på mellan 20 och 40 procent, då marknaden missar stora dolda värden.”Värderingen av immateriella tillgångar kommer bli helt avgörande för framgång på börsen”, säger förvaltaren till Di.
När företag arbetar med plattformar, system av lösningar eller hela ekosystem av teknik med olika tillämpningar kan det bli svårt att se distinkta objekt som är värdedrivande och affärskritiska. Detta gör att det ofta finns en komplexitet vid en analys av teknologin och dess värden, av inneboende Intellectual Property (IP) och av möjliga skyddsformer. En tillhörande svår sak är prioritering och beslut när väl kritiska tillgångar och värden har identifierats.
Man behöver då bra metoder och en kombination av kunskaper för att effektivt kunna identifiera tekniska koncept, lösningar och deras inverkan på affären som bör skyddas av patent eller motsvarande skydd för att säkerställa kort- och långsiktiga värden.
Hur gör och tänker olika företag, hur gör och tänker specialister?
Tisdagen den 28 april respektive tisdagen den 12:e maj arrangerar vi på Rouse två webinarium på temat ”Teknisk innovation och värden” som båda är repriser på vårt välbesökta och uppskattade seminarium med samma rubrik tidigare under våren. Det första webinariet riktar sig särskillt till startups och mindre företag, samt det senare primärt mot större industriföretag. Information och anmälan via bildlänkarna nedan. Välkommen!

