Open Source-kod ligger bakom många stora techföretag såsom Netflix och Dropbox, och används nu dessutom för att bekämpa coronaviruset. Genom crowdsourcing utvecklas och sprids blixtsnabbt ny teknik som ger mänskligheten en bättre chans, men det kan finnas anledning att vara orolig.
Open Source-mjukvara (ofta OSS, Open Source Software) är mjukvara vars källkod är fri för alla att läsa, använda och modifiera. Koden är dock inte helt fri, utan skyddas oftast av en licens som reglerar hur den får användas. Tillgängligheten har gjort att många företag nu använder Open Source-applikationer. Så även när det gäller att bekämpa coronaviruset.
Open Source-kod finns i vitt skilda applikationer såsom i sökmotorer för virusforskningsdatabaser och i utvecklingen av billiga respiratorer. Även stater börjar engagera sig. Singapores regering annonserade nyligen att deras egenutvecklade smittspårningsprogram ges ut som OSS. Programmet vid namn BlueTrace Protocol publicerades under en GNU General Public License.
Utvecklingen är lovande. Det finns dock ett antal orosmoln på himmeln. Vad gäller programvaran i sig finns det frågetecken om tillförlitlighet och kvalité. Open Source-applikationer kan vara goda nog för Netflixs streaming, men är de tillräckligt tillförlitliga för mormors respirator?
Det finns också legala problem. OSS är fritt att använda, men det är inte fritt. Licenserna i systemet är bindande, och varierar stort i hur restriktiva de är. Företag och myndigheter som inkorporerar OSS kan bli bakbundna från att utveckla dem vidare, och i värsta fall förlora rätten till egenutvecklad kod. Coronaviruset medför i detta fall inte bara hälsorisker.
Den 5 Maj håller Rouse ett kostnadsfritt webinarium om Open Source och IP. Där får du lära dig om vad Open Source är, hur ditt företag kan använda det, och hur ni undviker vanliga juridiska fallgropar. Information och anmälan via bildlänken nedan:
